Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Barszcz z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Smaczny czerwony barszcz z dodatkiem podzielonego na różyczki kalafiora... Ocet można zastąpić sokiem z cytryny, ale ja wolę dodać właśnie ocet...

Barszcz z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszcz z kalafiorem

 

  • ok. 70 dkg porcji rosołowej z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • ok. 60 g selera korzeniowego
  • ok. 15 cm kawałek pora
  • 80 dkg buraczków ćwikłowych
  • 30-40 dkg ziemniaków
  • 1/2 małego kalafiora
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu spirytusowego

Sposób przygotowania:

Barszcz z kalafiorem
Buraczki ugotować w wodzie do miękkości, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porcję rosołową umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2-2,5 l wody, zagotować, zebrać szumowiny. Seler obrać. Por oczyścić, drobno pokroić. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Marchewki, por i seler dodać do wywaru, gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Kalafior i ziemniaki dodać do zupy. Dodać też trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać cukier i ocet, wymieszać. Na koniec dodać tarte buraczki, zupę ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Barszcz z kalafiorem
Ugotowane obrane i starte na tarce czerwone buraczki.
Barszcz z kalafiorem
Umyte porcje rosołowe przełożone do garnka i zalane wodą.
Barszcz z kalafiorem
Oczyszczone obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa.
Barszcz z kalafiorem
Pokrojone ziemniaki i podzielony na różyczki kalafior dodane do gotującej się zupy.