Sposób przygotowania:
Barszcz z kalafiorem
Buraczki ugotować w wodzie do miękkości, ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Porcję rosołową umyć, przełożyć do garnka, zalać ok. 2-2,5 l wody, zagotować, zebrać szumowiny. Seler obrać. Por oczyścić, drobno pokroić. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Marchewki, por i seler dodać do wywaru, gotować ok. 15 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kalafior podzielić na małe różyczki. Kalafior i ziemniaki dodać do zupy. Dodać też trochę soli, pieprzu i przyprawy uniwersalnej. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Do zupy dodać cukier i ocet, wymieszać. Na koniec dodać tarte buraczki, zupę ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby zupę doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.