Sposób przygotowania:
Barszcz czysty na samych jarzynach
- jarzyny umyc, obrac rozdrobnic:
- marchewki umyc, obrac zetrzec na tarce o grubych oczkach
- pietruszki umyc, obrac zetrzec na tarce o grubych oczkach
- seler umyc, obrac rowniez zetrzec
- por, przekroic wzdluz, zostawiajac biala czesc nie do konca, w celu by dobrze umyc warzywko
(por lubi byc zabrudzony gleboko w zielonej czesci)
pokroic go nozem na kawaleczki ok. 0,5 cm.
2 litry wody nalac do wiekszego garnka,
zagotowac z dodatkiem soli
gdy zacznie wrzec, dodajemy pokrojone jarzyny i przyprawy oprocz mielonego pieprzu, czosnku i octu
gotujemy calosc ok 25-30 minut
w tym czasie myjemy i obieramy buraki
nastepnie trzemy je na bardzo drobno, najlepiej jesli ma sie elektryczna mozliwosc starcia jarzyn
ale i ja jako poczatkujaca kucharka robilam to recznie
Nasz wywar z jarzynami, jest juz gotowy
wtedy dodajemy surowe buraczki i obrany i rozgnieciony czosnek
calosc doprowadzamy do wrzenia i gotujemy doslownie 3 minuty
odcedzamy barszczyk do drugiego garnka
w tym celu aby sie nie poparzyc:
najlepiej kladziemy cedzak na wiekszym garnku i powoli przelewamy barszcz przy uzyciu chochli
odcedzone jarzyny z buraczkami w garnku, w ktorym sie gotowaly zalewamy ponownie woda
tylko tyle aby jarzyny byly przykryte
doprowadzamy do wrzenia i potem znowu 3 minutki
po czym zlewamy barszcz do tego juz odcedzonego postepujac analogicznie.
Teraz przyprawiamy nasz barszczyk:
Dodajemy ok. 1-2 lyzki cukru, pieprzymy mielonym pieprzem,
dodajemy ok. 3 lyzki octu
lub soku cytrynowego
bierzemy malutka filizanke i nalewamy do niej lyzke stolowa naszego barszczu celem degustacji
w ten sposob szybko stygnie i kucharka nie poparzy sie przy kosztowaniu
jak smakuje?
jesli wydaje ci sie za kwasny - dodaj troszke wiecej cukru
za slodki? - dodaj troszke octu lub cytryny
za malo ostry? - pieprz i czosnek ( mozna dodac w trakcie przyprawiania, jesli ktos lubi i juz nie odcedzac)
jakis nie taki? sol, maggi, vegeta i za kazdym razem poprobowac w filizaneczce!
Jesli juz Twoj barszcyk doprawiony, doprowadz go teraz raz jeszcze do wrzenia i zdejmij z ognia.
Barszcz zbyt mocno zagrzany traci kolor, chociaz z tego przepisu barszcz ma wyjatkowo intensywny kolor!
Pamietajcie jeszcze, jesli przepieprzycie barszcz to przy kolejnym podgrzaniu smak pieprzu wzmocni sie!
Starajcie sie nie zagotowywac barszczu przy podgrzewaniu.
W zasadzie rzadko kiedy czegos probuje w trakcie gotowania ale barszcz i bigos zawsze!
P.S. Oczywiscie mozna zrobic blyskawiczna wersje przepisu uzywajac np. gotowego rosolu jako podstawy.
Albo tez uzyc wywaru wspartego jakas wedzonka!
Barszczyk ten jest super do picia, do pasztecika pasuje jak ulal ale i uszkami nie pogardzi!
- marchewki umyc, obrac zetrzec na tarce o grubych oczkach
- pietruszki umyc, obrac zetrzec na tarce o grubych oczkach
- seler umyc, obrac rowniez zetrzec
- por, przekroic wzdluz, zostawiajac biala czesc nie do konca, w celu by dobrze umyc warzywko
(por lubi byc zabrudzony gleboko w zielonej czesci)
pokroic go nozem na kawaleczki ok. 0,5 cm.
2 litry wody nalac do wiekszego garnka,
zagotowac z dodatkiem soli
gdy zacznie wrzec, dodajemy pokrojone jarzyny i przyprawy oprocz mielonego pieprzu, czosnku i octu
gotujemy calosc ok 25-30 minut
w tym czasie myjemy i obieramy buraki
nastepnie trzemy je na bardzo drobno, najlepiej jesli ma sie elektryczna mozliwosc starcia jarzyn
ale i ja jako poczatkujaca kucharka robilam to recznie
Nasz wywar z jarzynami, jest juz gotowy
wtedy dodajemy surowe buraczki i obrany i rozgnieciony czosnek
calosc doprowadzamy do wrzenia i gotujemy doslownie 3 minuty
odcedzamy barszczyk do drugiego garnka
w tym celu aby sie nie poparzyc:
najlepiej kladziemy cedzak na wiekszym garnku i powoli przelewamy barszcz przy uzyciu chochli
odcedzone jarzyny z buraczkami w garnku, w ktorym sie gotowaly zalewamy ponownie woda
tylko tyle aby jarzyny byly przykryte
doprowadzamy do wrzenia i potem znowu 3 minutki
po czym zlewamy barszcz do tego juz odcedzonego postepujac analogicznie.
Teraz przyprawiamy nasz barszczyk:
Dodajemy ok. 1-2 lyzki cukru, pieprzymy mielonym pieprzem,
dodajemy ok. 3 lyzki octu
lub soku cytrynowego
bierzemy malutka filizanke i nalewamy do niej lyzke stolowa naszego barszczu celem degustacji
w ten sposob szybko stygnie i kucharka nie poparzy sie przy kosztowaniu
jak smakuje?
jesli wydaje ci sie za kwasny - dodaj troszke wiecej cukru
za slodki? - dodaj troszke octu lub cytryny
za malo ostry? - pieprz i czosnek ( mozna dodac w trakcie przyprawiania, jesli ktos lubi i juz nie odcedzac)
jakis nie taki? sol, maggi, vegeta i za kazdym razem poprobowac w filizaneczce!
Jesli juz Twoj barszcyk doprawiony, doprowadz go teraz raz jeszcze do wrzenia i zdejmij z ognia.
Barszcz zbyt mocno zagrzany traci kolor, chociaz z tego przepisu barszcz ma wyjatkowo intensywny kolor!
Pamietajcie jeszcze, jesli przepieprzycie barszcz to przy kolejnym podgrzaniu smak pieprzu wzmocni sie!
Starajcie sie nie zagotowywac barszczu przy podgrzewaniu.
W zasadzie rzadko kiedy czegos probuje w trakcie gotowania ale barszcz i bigos zawsze!
P.S. Oczywiscie mozna zrobic blyskawiczna wersje przepisu uzywajac np. gotowego rosolu jako podstawy.
Albo tez uzyc wywaru wspartego jakas wedzonka!
Barszczyk ten jest super do picia, do pasztecika pasuje jak ulal ale i uszkami nie pogardzi!
Bahus
Glumanda