LUBIEGOTOWAC

LUBIEGOTOWAC

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Barszczyk do picia na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Doskonały z paluszkami z kminkiem, bardzo go lubię.

Barszczyk do picia na wędzonce

Składniki:

Barszczyk do picia na wędzonce

 

  • 4-5 buraków
  • przyprawy:sól, pieprz ziarnisty, listek laurowy
  • Torebka barszczu czerwonego w torebce
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżka cukru
  • cytryna do smaku w razie potrzeby
  • natka pietruszki posiekana (odrobina)

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Barszczyk do picia na wędzonce
Buraki umyć, ugotować do miękkości. Zimne obrać i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach. Ugotować wywar z boczku, dodać starte buraki, przyprawy
, cukier. Chwile pogotować ale nie doprowadzać do wrzenia , gdyż barszczyk
straci kolor. Torebke barszczu rozmieszać z wodą i połączyć z przecedzonym
barszczem. Doprawić do smaku według uznania i posypać natką.