motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Barszczyk przygotowany sposobem domowym na żeberkach wieprzowych z dodatkiem marchewki, pietruszki, cebulki i selera.

Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym

 

  • 40 dkg żeberek
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • kucharek
  • sól
  • przyprawa do zup
  • 1/2 selera
  • 4 buraczki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym
Umyte i oczyszczone żeberka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego wywaru dajemy obrane jarzyny, kucharka i gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 minut. W tym czasie obrane buraczki kroimy w plastry, solimy i cukrujemy z obu stron. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby puściły sok. Po tym czasie przygotowane buraczki dajemy do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze ok. 40 minut. Ugotowany barszcz przelewamy przez sitko i doprawiamy do smaku.
Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym
Etap 1 Umyte i oczyszczone żeberka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego wywaru dajemy obrane jarzyny, kucharka i gotujemy na wolnym ogniu ok. 50 minut.
Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym
Etap 2 W tym czasie obrane buraczki kroimy w plastry, solimy i cukrujemy z obu stron. Odstawiamy na ok. 30 minut, aby puściły sok.
Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym
Etap 3 Po tym czasie przygotowane buraczki dajemy do gotującej się zupy i gotujemy jeszcze ok. 40 minut.
Barszczyk na wywarze mięsno-warzywnym
Etap 4 Ugotowany barszcz przelewamy przez sitko i doprawiamy do smaku.

Tagi:

zupa przyprawy