altac

altac

Kucharz
[Przepisów: 13]

Barszczyk z buraczków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

szybka i pyszna zupa jako dodatek do wszystkiego

Barszczyk z buraczków

Składniki:

Barszczyk z buraczków

 

  • 3 małe buraczki ćwikłowe
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka octu

Sposób przygotowania:

Barszczyk z buraczków
Buraczki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w półtalarki. Zalewamy litrą wody. Zagotowujemy aż za kipi i od razu ściągamy z ognia, dodajemy łyżkę octu. Trzepaczką rozbijamy smietanę i mieszamy z wywarem. Wlewamy do zupy i mieszamy. Gotowy barszczyk przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odcedzamy. Barszcz możemy podać z uszkami, możemy dodać biały ser, bądź ziemniaki. U mnie był dziś "postny" barszczyk, bez żadnych dodatków do popicia krokietów.