Sposób przygotowania:
barszczyk z ziemniaczkami
W osobnym garnku wstawiamy ziemniaki i gotujemy je aż będą miękkie tak jak do drugiego dania.
W drugim większym garnku wstawiamy naszą zupkę dodając pokrojoną w plastry kiełbaskę ,kostkę rosołową ,dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę,seler ,pietruszkę i buraczki wszystko trzemy (jeśli mamy gotowe buraczki to wiadomo nie ma takiej potrzeby:) do wywaru dodajemy starte warzywa marchew,seler,pietruszkę ,buraczki dodajemy po około 10-15minutach jak nasze warzywka troszkę się podgotują .Sprawdzamy czy nasze warzywa są miękkie jeśli są to dodajemy cukier oraz ocet (smak powinien być słodko-kwaśny )jeśli nie uzyskaliśmy takiego efektu to dodajemy jeszcze octu i cukru równowarzymy tym smak ,doprawiamy vegetą bądź solą ,dodajemy pieprz ,ja jeszcze do barszczu dodaje odrobinę kminu ponieważ lubię to połączenie z czerwonym barszczem (ale nie koniecznie) na sam koniec mieszamy 4 łyżki śmietany z odrobiną wody ,mieszamy tak aby rozbić wszelkie grudki ,dodajemy do zupki ciągle mieszając ,kiedy nasza zupka zacznie się gotować dodajemy posiekany por,koper oraz natkę mozna dodać równiez do smaku główkę czosnku pokrojona w plasterki .Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła .
rozgrzewamy patelnię na którą dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz drobno posiekaną cebulkę smażymy aż nasza cebulka i boczek będą rumiane dodajemy wszystko do ziemniaczków ,mieszamy i mamy gotowy obiadek do podania.
Smacznego
W drugim większym garnku wstawiamy naszą zupkę dodając pokrojoną w plastry kiełbaskę ,kostkę rosołową ,dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę,seler ,pietruszkę i buraczki wszystko trzemy (jeśli mamy gotowe buraczki to wiadomo nie ma takiej potrzeby:) do wywaru dodajemy starte warzywa marchew,seler,pietruszkę ,buraczki dodajemy po około 10-15minutach jak nasze warzywka troszkę się podgotują .Sprawdzamy czy nasze warzywa są miękkie jeśli są to dodajemy cukier oraz ocet (smak powinien być słodko-kwaśny )jeśli nie uzyskaliśmy takiego efektu to dodajemy jeszcze octu i cukru równowarzymy tym smak ,doprawiamy vegetą bądź solą ,dodajemy pieprz ,ja jeszcze do barszczu dodaje odrobinę kminu ponieważ lubię to połączenie z czerwonym barszczem (ale nie koniecznie) na sam koniec mieszamy 4 łyżki śmietany z odrobiną wody ,mieszamy tak aby rozbić wszelkie grudki ,dodajemy do zupki ciągle mieszając ,kiedy nasza zupka zacznie się gotować dodajemy posiekany por,koper oraz natkę mozna dodać równiez do smaku główkę czosnku pokrojona w plasterki .Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła .
rozgrzewamy patelnię na którą dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz drobno posiekaną cebulkę smażymy aż nasza cebulka i boczek będą rumiane dodajemy wszystko do ziemniaczków ,mieszamy i mamy gotowy obiadek do podania.
Smacznego
zewa
szeryl23
Kminek mało co kto dodaje :) ale ja bardzo lubię to połączenie z barszczem nie wiem czemu bardziej pasuje on do kapusty :)
edytaha
Może dlatego, że kapusta jest ciężkostrawna, a kminek wspomaga procesy trawienia. Buraki nie potrzebują takiego wspomagacza...
szeryl23
Nie ,nie potrzebują ale połączenie smaków jest dość ciekawe...