AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Batatowe kotleciki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Bataty czyli słodkie ziemniaki... mało kto się przekonuje do ich smaku. A ja je uwielbiam od pierwszego kęsa. Z batatów można wyczarować wiele różnych potraw. A dzis zainspirowałam się wegańskim daniem i tak oto powstały kotlety.

Batatowe kotleciki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Batatowe kotleciki

 

  • batat ok. 500 g
  • 1 puszka białej fasoli
  • pół szklanki płatków jaglanych
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • przyprawy: sól, pieprz, mielona kolendra, mielony imbir, oregano

Sposób przygotowania:

Batatowe kotleciki
Batata obrałam i starłam na tarce o małych oczkach i przełożyłam do miski.

Fasolę, cebulę, posiekany czosnek, sos sojowy oraz ocet jabłkowy i olej zmiksowałam razem i gotową pastę dodałam do batatów, dodałam wszystkie przyprawy oraz płatki jaglane, słonecznik,sezam i dokładnie wszystko razem wymieszałam.

Uformowałam kotlety i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

W połowie czasu obróciłam kotlety na drugą stronę.

Na koniec można włączyć funkcję termoobiegu.

Podawałam z ryżem czerwonym.
Batatowe kotleciki
wszystkie składniki połączone i można formować kotlety
Batatowe kotleciki
kotlety ułożone na blaszce, można zaraz piec
Batatowe kotleciki
kotlety po wyjęciu z piekarnika, już za chwilę będzie można się nimi zajadać

Tagi:

dania warzywa