Sposób przygotowania:
Gulasz z batatami
Mięso pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Posolić, posypać pieprzem i papryką. Wymieszać. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Podlać szklanką bulionu i zagotować ( chodzi o to by rozpuściły się w niej wszystkie smaki ze smażenia ). Przelać do garnka. Dolać resztę bulionu. Dorzucić pokrojoną w paski świeżą paprykę , liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć gaz. Gotować 40 minut. Dołożyć pokrojonego w grubą kostkę ( obranego i umytego ) batata i ziemniaka. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku maggi , koncentratem pomidorowym , pieprzem. Podawać posypaną usiekanym drobnym szczypiorkiem.
kołczu
Babciagramolka
No to zapraszam na dzisiejsze kotlety z dorsza z batatami :) .Ja je pokochałam w Anglii - najbardziej smakują mi pieczone w kawałkach doprawione na ostro.
Polpal
Babciagramolka
U nas są w sprzedaży slodkie ziemniaki - te bardziej pomarańczowe. Trzeba je doprawiać bo inaczej smakują jak nazwa wskazuje jak lekko słodkawe ziemniaki ( mnie ich smak przypomina skrzyżowanie dyni z ziemniakami). Ale wystarczy dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub upiec z rozmarynem czy tymiankiem , albo podać z masłem czosnkowym i już robia się fantastyczne w smaku.
Białych nie próbowałam.
kołczu