Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gulasz z batatami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jednogarnkowa potrawa, łatwa i smakowita. Niby zwykły gulasz ale po dodaniu batata zyskuje egzotyczny smak.

Gulasz z batatami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z batatami

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z batatami
Mięso pokroić w kostkę . Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Posolić, posypać pieprzem i papryką. Wymieszać. Dołożyć pokrojoną drobno cebulę i smażyć do zeszklenia. Podlać szklanką bulionu i zagotować ( chodzi o to by rozpuściły się w niej wszystkie smaki ze smażenia ). Przelać do garnka. Dolać resztę bulionu. Dorzucić pokrojoną w paski świeżą paprykę , liście laurowe, ziele angielskie. Doprowadzić do zagotowania i zmniejszyć gaz. Gotować 40 minut. Dołożyć pokrojonego w grubą kostkę ( obranego i umytego ) batata i ziemniaka. Gotować jeszcze 30 minut. Doprawić do smaku maggi , koncentratem pomidorowym , pieprzem. Podawać posypaną usiekanym drobnym szczypiorkiem.
Gulasz z batatami
Obsmażyć na rumiano pokrojone mięso i cebulę
Gulasz z batatami
Mieso-cebulęi paprykę zalać wodą -dodać przyprawy i dusić do miękkosci
Gulasz z batatami
Dodać do gulaszu pokrojonego batata i ziemniaki i gotować jeszcze 30 minut
Gulasz z batatami
Gulasz doprawić do smaku maggi i koncentratem