Sposób przygotowania:
Kotlety z dorsza z batatem
Obrać i umyć batat. Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić . Dodać masło i utłuc na puree. Rozmrożony filet rybny osuszyć . Usiekać mięso ryby jak najdrobniej ( jak na befsztyk). Cebulę drobno usiekać . Zrumienić na 2 łyżkach oleju . Wymieszać puree z batata z jajkiem, rybą, cebulą, natką,. Wsypać 4 łyżki bułki tartej tak masa była taka jak na hamburgery . Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na porcje 4 kotlety, a potem obtoczyć je w bułce tartej . Smażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu - potem przewracam na drugą stronę -by znów się zrumieniły - zmniejszam gaz i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa ok. 6-8 minut). Podawać z surówkami ( ja najbardziej lubię z kapusty ( kiszonej lub świeżej). Można zrobić do nich sos pieczarkowy, grzybowy, cytrynowy lub inny.