Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kotlety z dorsza z batatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Użyłam po prostu zamiast zwykłych ziemniaków kawałek batata ( kupowałam do gulaszu z batatami).Doprawiłam trochę pikantniej .

Kotlety z dorsza z batatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kotlety z dorsza z batatem

 

 

Sposób przygotowania:

Kotlety z dorsza z batatem
Obrać i umyć batat. Pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić . Dodać masło i utłuc na puree. Rozmrożony filet rybny osuszyć . Usiekać mięso ryby jak najdrobniej ( jak na befsztyk). Cebulę drobno usiekać . Zrumienić na 2 łyżkach oleju . Wymieszać puree z batata z jajkiem, rybą, cebulą, natką,. Wsypać 4 łyżki bułki tartej tak masa była taka jak na hamburgery . Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na porcje 4 kotlety, a potem obtoczyć je w bułce tartej . Smażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu - potem przewracam na drugą stronę -by znów się zrumieniły - zmniejszam gaz i dosmażam tak by ryba na pewno nie była surowa ok. 6-8 minut). Podawać z surówkami ( ja najbardziej lubię z kapusty ( kiszonej lub świeżej). Można zrobić do nich sos pieczarkowy, grzybowy, cytrynowy lub inny.
Kotlety z dorsza z batatem
Przygotowac puree z batata z masłem ( kremowe)
Kotlety z dorsza z batatem
Z dorsza usunąć skórę i ości i pokroić bardzo drobno ( jak na befsztyk)
Kotlety z dorsza z batatem
Wyrobić masę na kotlety z dorsza-cebuli-batata-jajka-odrobiny bułki tartej -natki i przypraw
Kotlety z dorsza z batatem
Panierować w bułce tartej i smżyć na rozgrzanym oleju na złoto