ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Bataty frytkowe z piekarnika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bataty są słodką odmianą ziemniaków, doskonale smakują jak frytki z dodatkiem przypraw, soku z cytryny.

Bataty frytkowe z piekarnika Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bataty frytkowe z piekarnika

 

Sposób przygotowania:

Bataty frytkowe z piekarnika
Bataty obrać ze skórki, dobrze opłukać, pokroić jak frytki ok. 1 cm szerokości.

Do formy 20x15 cm w której się będą piekły wlać olej rzepakowy, wsypać pokrojone bataty, wsypać zioła prowansalskie, sól czosnkową, wlać sok z połowy cytryny, paprykę ostrą mieloną.

Wszystko delikatnie przemieszać w formie, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić formę i piec35 minut, następnie na termoobiegu piec jeszcze z 5 minut, odparuje woda i bataty są chrupiące, można podawać z sosem czosnkowym, keczupem.
Bataty frytkowe z piekarnika
Bataty kroić na długie około 1 cm frytki.
Bataty frytkowe z piekarnika
Sok z cytryny doskonale pasuje do batatów.