ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z młodej włoskiej kapusty gołąbki są najlepsze, najsmaczniejsze zwłaszcza z mięsem drobiowym, ryżem i w sosie pomidorowym, w szybkowarze naprawdę są szybko gotowe do zjedzenia.

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty

 

  • kapusta włoska młoda 2 główki,
  • ryż ugotowany 3 woreczki,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • koperek 1 pęczek,
  • jajka 2 sztuki,
  • mielone drobiowe 50 dag,
  • marchew z rosołu 4 sztuki,
  • cebula podsmażona 2 sztuki na oleju - z 1 łyżeczką cukru,
  • liść laurowy 1 sztuka,
  • ziele angielskie 4 sztuki,
  • woda 2 szklanki,
  • sok pomidorowy 1 litr

Sposób przygotowania:

Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Mięso mielone drobiowe, ugotowany ryż bez soli, marchew z rosołu, jajka, podsmażona cebulka, posiekany koperek, kucharek, pieprz mielony dobrze połączyć.

Wyciąć głąb z kapusty, włożyć główkę kapusty do wrzątku i ściągać sparzone liście, wystudzić i wyciąć gruby nerw.

Na każdy liść nakładać porcję farszu i zawinąć ciasno w kapustę.

Na oleju na patelni zrumienić z każdej strony gołąbki, w szybkowarze rozłożyć sitko, układać gołąbki z patelni, wsypać ziele angielskie, liść laurowy.

Wlać wodę, sok pomidorowy (użyłam swój domowy), zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować 25 minut, gołąbki wyjąć z szybkowara jak będą mocno wystudzone.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Koperek w nadzieniu doda aromatu i smaku.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Cebulka podsmażona z cukrem pasuje do nadzienia.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Nadzienie będzie szybko gotowe w szybkowarze.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Sitko rozkładane zapobiega przypaleniu kapusty.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty
Sos pomidorowy z kartonu lub swój domowy.
Gołąbki z młodej włoskiej kapusty