Sposób przygotowania:
Baton Nesquik -domowy
W garczku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego miód. Gdy składniki dokładnie się połączą dodajemy kakao oraz wlewamy śmietankę. Tak przygotowany sos chwilkę podgrzewamy by delikatnie zgęstniał, cały czas mieszając. Gotowy sos miodowo-kakaowy zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego kulki Nesquik. Mieszamy całość, tak by każda kulka została dokładnie oblepiona. Formę wyściełamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią oblepione płatki. Równo je rozprowadzamy i dociskamy dłonią lub drewnianą łyżką. Tak przygotowane płatki odstawiamy do lodówki na około 2-3 godzimy by masa stężała. Gdy nasz baton jest już „sztywny” wyjmujemy go z formy i odklejamy od papieru. Papier ponownie wkładamy do formy. Czekolady łamiemy i z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wylewamy na wyłożony papier. Na czekoladę nakładamy płatkowy baton. Baton dociskamy, by dobrze połączył się z czekoladą. Całość ponownie wkładamy do chłodu, by czekolada zastygła. Najlepiej gdy baton poleży w lodówce całą noc!!! Gotowy wyciągamy z formy, odklejamy papier i kroimy na porcje!
weronikaS
gosiapiotrek23
marietta