lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Batonik kokosowy w kształcie serca

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

To na dzisiaj proponuje ciacho Słodkie , delikatne pełne wdzięku . Takie jak ja :P Potrzebna nam będzie forma w kształcie serca . Na pewno macie taka gdzieś w domu .

Batonik kokosowy w kształcie  serca Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Batonik kokosowy w kształcie serca

 

  • 115 g wiórek kokosowych
  • 190 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • skorka cytrynowa w proszku Royal Brand 1 łyżeczka

 

  • Dodatkowo:

 

 

  • 

Sposób przygotowania:

Batonik kokosowy w kształcie serca
Ciasto wyłącznie robimy ręcznie. Nie potrzebny nam mikser , wystarczy łyżka. Żeby było nam łatwiej , najpierw odmierzamy składniki . Bierzemy średnią miskę i wsypujemy składniki suche- mąkę wiórki ,proszek do pieczenia . Do mleka dodajemy proszek ze skórki cytrynowej , mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy teraz składniki suche. Mieszamy i gotowe masa zrobiona. Dzielimy ciasto na 3 część , do jednej dodajemy kakao- to będzie góra ciasta. Formę serce smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Przekładamy najpierw jasne ciasto , dwie część - na wierzch wykładamy ciasto z kakao. Wstawiamy do piekarnika - środkowa część piekarnika. Pieczemy w koło 40 minut w 180 stopniach. Polewa: Rozpuszczamy czekoladę w rondelku z z mlekiem. Wsypujemy orzechy - ja kupuje gotowa obrane i posiekane. Ostudzone ciasto polewamy polewą Kiedy polewa zastygnie można jeść . Smakuje jak batonik z kokosem i ma taka sama konsystencję.
Batonik kokosowy w kształcie  serca
Żeby było nam łatwiej , najpierw odmierzamy składniki . Bierzemy średnią miskę i wsypujemy składniki suche- mąkę wiórki ,proszek do pieczenia .
Batonik kokosowy w kształcie  serca
Do mleka dodajemy proszek ze skórki cytrynowej , mieszamy do rozpuszczenia. Zalewamy teraz składniki suche. Mieszamy i gotowe masa zrobiona.
Batonik kokosowy w kształcie  serca
Przekładamy najpierw jasne ciasto , dwie część
Batonik kokosowy w kształcie  serca
Na jasną ciasto wykładamy ciasto z kakako

Tagi:

czekolada