SUPERPRZEPIS

Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym Więcej zdjęć (5)

Makaron w sosie maślanym z nutką wina z dodatkiem szpinaku i kurczaka to świetna propozycja na pyszną kolację nie tylko dla dwojga.

Składniki:

Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym

 

  • 2 filety z kurczaka
  • ½ łyżeczki ostrej wędzonej ostrej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz
  • ½ kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 garście szpinaku
  • 4 gałązki tymianku
  • ½ opakowania makaronu bavette
  • Parmezan

Sposób przygotowania:

Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym
Filety myjemy, osuszamy. Oprószamy je solę, pieprzem, ostrą wędzoną i zwykłą papryką.

Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na złoty kolor filety z kurczaka. Kiedy kurczak nabierze pięknego, złotego koloru na patelnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek i wlewamy wino – przykrywamy pokrywką i dusimy kurczaka około 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy szpinak i dusimy kolejne 2-3 minut. Odkrywamy pokrywkę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, odparowujemy przez 2-3 minuty.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta odcedzamy i przekładamy na patelni – mieszamy.

Makaron z kurczakiem przekładamy na talerze, posypujemy odrobiną parmezanu i serwujemy.

Smacznego
Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym
Filety myjemy, osuszamy. Oprószamy je solę, pieprzem, ostrą wędzoną i zwykłą papryką. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na złoty kolor filety z kurczaka. Kiedy kurczak nabierze pięknego, złotego koloru na patelnie dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, tymianek
Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym
wlewamy wino – przykrywamy pokrywką i dusimy kurczaka około 15 minut.
Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym
Po tym czasie do sosu dodajemy szpinak i dusimy kolejne 2-3 minut. Odkrywamy pokrywkę i doprawiamy sos do smaku sola i pieprzem, odparowujemy przez 2-3 minuty.
Bavette z kurczakiem w sosie maślano-winnym
Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami producenta odcedzamy i przekładamy na patelni – mieszamy.