Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Grillowany w włoskim stylu stek bavette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Najszybsza i najpyszniejsza grillowa propozycja. Grillowany w świeżych ziołach rozpływający się w ustach stek podany z chrupiącymi grzankami - proste, pyszne i zachwycające.

Grillowany w włoskim stylu stek bavette

Składniki:

Grillowany w włoskim stylu stek bavette

 

  • 4 steki wołowe bavette
  • 2 ząbki czosnku
  • Gałązka świeżego oregano
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 gałązki świeżej pietruszki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz
  • Bagietka

Sposób przygotowania:

Grillowany w włoskim stylu stek bavette
Bagietkę kroimy na kromki – grillujemy na rumiano.

Mięso myjemy, osuszamy. Oprószamy lekko solą i pieprzem. W miseczce łączymy oliwę, posiekany drobno czosnek i oregano – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 15 minut. Na rozgrzanym ruszt grilla lub patelnie grillową kładziemy steki i grillujemy je po 2-4 minuty z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia.

Grillowane mięso przekładamy na deskę, na każdy kładziemy wiórki z masła i posypujemy posiekaną pietruszką. Steki serwujemy z grzankami i cząstkami cytryny.