ajrinwu

ajrinwu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 273]

Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Można je przygotować na różne rodzinne uroczystości, są bardzo smaczne i stanowią doskonały zamiennik mięsa dla Wegetarian.

Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie

 

  • 40 dag mniejszych pieczarek ugotować i obsmażyć w cieście naleśnikowym
  • pół szklanki oleju słonecznikowego do smażenia
  • składniki na ciasto naleśnikowe:
  • wody, 1/2 szklanki mleka, szczypta soli oraz przyprawy carry i pół łyżeczki wegety w proszku
  • składniki na zalewę:
  • oleju słonecznikowego, 4 łyżki octu, 4 łyżki cukru, 4 łyżki ketchupu, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie
Pieczarki gotujemy z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przelewamy przez durszlak i czekamy aż ostygną. W tym czasie robimy ciasto naleśnikowe troszkę gęstsze niż na zwyczajne naleśniki z dodatkiem przypraw.

Pieczarki moczymy w naszym cieście i wkładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy na złoty kolor i wkładamy do szklanej miseczki. Czekamy aż wystygną a my w tym czasie robimy zalewę do naszych pieczarek, którą na koniec zalewamy pieczarki.
Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie
robimy ciasto naleśnikowe troszkę gęstrze
Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie
pieczarki maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor
Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie
po usmażeniu układamy w szklanym naczyniu
Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie
robimy zalewę z wody octu oleju ketchupu oraz przypraw
Bawole oczy-czyli pieczarki w pysznej zalewie
usmazone pieczarki zalewamy zalewą