Sposób przygotowania:
Marynowane pieczarki
Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut nie dłużej! Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.
W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę.
Marynata:
Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki. Wcześniej na dno każdego słoika dajemy trochę gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym.
Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut.
W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę.
Marynata:
Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki. Wcześniej na dno każdego słoika dajemy trochę gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym.
Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut.