misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Marynowane pieczarki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne marynowane pieczarki. Choć zrobione w domu smakują jak te sklepowe. Doskonały dodatek do sałatek jak i przekąska.

Marynowane pieczarki Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Marynowane pieczarki

 

 

  • MARYNATA:

 

  • 500 ml octu 10%
  • 1,5 l wody
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
  • 4 średnie cebule

 

  • Dodatkowo:

 

Sposób przygotowania:

Marynowane pieczarki
Pieczarki dokładnie myjemy. Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy do nich łyżkę soli oraz łyżkę octu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut nie dłużej! Tak obgotowane pieczarki przekładamy do czystych i wyparzonych słoików. Czynności związane z pieczarkami powtarzamy, aż wszystkie będą obgotowane.

W czasie obgotowywania pierwszej partii pieczarek przygotowujemy marynatę.

Marynata:

Składniki marynaty doprowadzamy do wrzenia i wraz z pokrojoną w pół talarki cebulą gotujemy przez 5 minut. Następnie gorącą zalewamy przełożone do słoików pieczarki. Wcześniej na dno każdego słoika dajemy trochę gorczycy, dwa angielskie ziela i po liściu laurowym.

Pieczarki pasteryzujemy przez 10 minut.
Marynowane pieczarki
Wszystkie pieczarki bardzo dokładnie myjemy
Marynowane pieczarki
Czyste przekładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą
Marynowane pieczarki
Pieczarki z dodatkiem soli i octu obgotowujemy przez 5 minut
Marynowane pieczarki
Obgotowane pieczarki przelewamy np na durszlak
Marynowane pieczarki
Do słoiczków dajemy dodatki
Marynowane pieczarki
Do słoików dajemy pieczarki i uzupełniamy zalewą
Marynowane pieczarki
Po pasteryzacji układamy słoiki do góry dnem.
Marynowane pieczarki
Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.