Sposób przygotowania:
Bez wyrabiania "leniwe" drożdżowe ciasto śliwkowe
Składniki temperatura pokojowa.
Wszystkie składniki dodajemy do miski wg podanej kolejności: do miski wkruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka z olejem dobrze roztrzepać w naczyniu i wlać je na cukier. Wlać mleko o temperaturze pokojowe na cukier. Wsypać na mleko przesianą mąkę tortową. Na mąkę sypać sól i wlać olejek rumowy, nie mieszać tylko nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste.
Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm (wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone). Do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto.
Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić.
Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Wszystkie składniki dodajemy do miski wg podanej kolejności: do miski wkruszyć świeże drożdże, posypać cukrem, jajka z olejem dobrze roztrzepać w naczyniu i wlać je na cukier. Wlać mleko o temperaturze pokojowe na cukier. Wsypać na mleko przesianą mąkę tortową. Na mąkę sypać sól i wlać olejek rumowy, nie mieszać tylko nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc.
Zdjąć talerz z miski i dużą łyżką wymieszać składniki na gładkie ciasto nie za gęste.
Dwie keksówki silikonowe lub 1 forma 30x25 cm (wolę piec w mniejszych formach i ciasto jest wtedy dobrze z owocami na środku upieczone). Do keksówek przełożyć ciasto, na wierzchu poukładać obrane truskawki, delikatnie je wcisnąć w ciasto.
Z podanych składników zrobić kakaową kruszonkę i posypać owoce.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 50 minut, w foremkach ciasto wystudzić.
Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
ziutula