Sposób przygotowania:
Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sporą szczyptę soli - wymieszać.
Do mniejszej miski wlać olej, wbić jajka, dolać ciepłe mleko wymieszane ze świeżymi drożdżami,dodać drobno utarte ziemniaki, dosypać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru -roztrzepać widelcem do jednolitej konsystencji i zostawić na 10-15 minut, aby drożdże ruszyły.
Kiedy mieszanka z drożdżami wyraźnie spuchnie przelać ją do miski z mąką i mikserem wymieszać na jednolite gęste ciasto. W razie konieczności można dolać nieco więcej letniego mleka. Dużą płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
W misce po mokrych składnikach połączyć mąkę, cukier i masło - rozetrzeć na kruszonkę.
W międzyczasie obrać i pokroić rabarbar, rozsypać kawałki na cieście możliwie gęsto.
Wierzch gęsto posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco wyrosło.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170*C z termoobiegiem, włożyć blachę z ciastem i piec ok. 50-60 minut do ładnego zrumienienia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Do mniejszej miski wlać olej, wbić jajka, dolać ciepłe mleko wymieszane ze świeżymi drożdżami,dodać drobno utarte ziemniaki, dosypać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru -roztrzepać widelcem do jednolitej konsystencji i zostawić na 10-15 minut, aby drożdże ruszyły.
Kiedy mieszanka z drożdżami wyraźnie spuchnie przelać ją do miski z mąką i mikserem wymieszać na jednolite gęste ciasto. W razie konieczności można dolać nieco więcej letniego mleka. Dużą płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
W misce po mokrych składnikach połączyć mąkę, cukier i masło - rozetrzeć na kruszonkę.
W międzyczasie obrać i pokroić rabarbar, rozsypać kawałki na cieście możliwie gęsto.
Wierzch gęsto posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco wyrosło.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 170*C z termoobiegiem, włożyć blachę z ciastem i piec ok. 50-60 minut do ładnego zrumienienia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.