Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 269]

Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Uwielbiam ciasta drożdżowe, jednak kiedy pomyślę o ręcznym mozolnym ręcznym zagniataniu, od razu przechodzi mi ochota. To jest banalnie proste, bo krótko wyrabiane mikserem!

Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania

~ CIASTO:

~ KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy i sporą szczyptę soli - wymieszać.

Do mniejszej miski wlać olej, wbić jajka, dolać ciepłe mleko wymieszane ze świeżymi drożdżami,dodać drobno utarte ziemniaki, dosypać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru -roztrzepać widelcem do jednolitej konsystencji i zostawić na 10-15 minut, aby drożdże ruszyły.

Kiedy mieszanka z drożdżami wyraźnie spuchnie przelać ją do miski z mąką i mikserem wymieszać na jednolite gęste ciasto. W razie konieczności można dolać nieco więcej letniego mleka. Dużą płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

W misce po mokrych składnikach połączyć mąkę, cukier i masło - rozetrzeć na kruszonkę.

W międzyczasie obrać i pokroić rabarbar, rozsypać kawałki na cieście możliwie gęsto.

Wierzch gęsto posypać kruszonką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto nieco wyrosło.

W tym czasie nagrzać piekarnik do 170*C z termoobiegiem, włożyć blachę z ciastem i piec ok. 50-60 minut do ładnego zrumienienia.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Połączyć w średniej misce wszystkie płynne składniki.
Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i cukrem waniliowym.
Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Wyrośnięty zaczyn przelać do dużej miski z mąką.
Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Ciasto w formie posypać rabarbarem i kruszonką.
Puszysta drożdżówka z rabarbarem bez zagniatania
Gotowe ciasto przed podaniem można posypać cukrem pudrem.