ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania tzw. leniwe jest bardzo smaczne, łatwe, warunkiem to trzeba mieć świeże drożdże.

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania

 

  • składniki dodajemy wg podanej kolejności = jajka 4 sztuki "L",
  • cukier 3/4 szklanki,
  • drożdże świeże 10 dag,
  • olej 3/4 szklanki,
  • mleko letnie 1 szklanka,
  • mąka tortowa 5 szklanek,
  • sól szczypta,
  • olejek rumowy 3 krople,
  • jabłka 4 sztuki,
  • śliwki 1/2 kg,

 

  • KRUSZONKA:
  • miękka margaryna 10 dag,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • mąka krupczatka 1,5-2 szklanki,
  • wiórki kokosowe 3/4 szklanki,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania

ETAP 1:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania
można także je dobrze roztrzepać widelcem

SKŁADNIKÓW PO DODANIU NIE MIESZAĆ! = jajka wbić do większej miski i rózgą roztrzepać.

ETAP 2:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania
Najważniejsze w tym cieście jest nie mieszanie składników po wsypaniu.

Na jajka wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać olej, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól.

ETAP 3:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania
Najlepiej w dość ciepłym miejscu i bez przeciągów.

Miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym.

ETAP 4:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto po 3 godzinach dobrze wymieszać łyżką dodając olejek rumowy i wyłożyć do formy.

ETAP 5:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania

Na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce.

ETAP 6:

Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabiania

Do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.