Sposób przygotowania:
Najlepsze drożdżowe ciasto bez wyrabianiaETAP 1:
SKŁADNIKÓW PO DODANIU NIE MIESZAĆ! = jajka wbić do większej miski i rózgą roztrzepać.
ETAP 2:
Na jajka wsypać cukier, pokruszone drożdże, wlać olej, letnie mleko, wsypać przesianą mąkę, sól.
ETAP 3:
Miskę nakryć talerzem i zostawić na 3 godziny na stole kuchennym.
ETAP 4:
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto po 3 godzinach dobrze wymieszać łyżką dodając olejek rumowy i wyłożyć do formy.
ETAP 5:
Na wierzch ciasta powkładać gęsto na przemian połówki śliwek i plasterki obranych jabłek, z podanych składników palcami zrobić kruszonkę i posypać nią owoce.
ETAP 6:
Do zimnego piekarnika włożyć ciasto i nastawić na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 55 minut do suchego patyczka, przed podaniem posypać pudrem cukrem.