Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i seremETAP 1:
Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Wstawić do lodówki. Drożdże rozkruszyć w palcach do dużej miski. Wsypać cukier, wlać mleko, olej i wbijać jajka.
ETAP 2:
Na końcu do miski wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
ETAP 3:
Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy.
ETAP 4:
Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut.
Smacznego
SylaUla