SUPERPRZEPIS

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem Więcej zdjęć (2)

Proste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę przypomina ciasto ucierane.

Składniki:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem

 

  • 300 g ricotty
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru

CIASTO DROŻDŻOWE:

KRUSZONKA:

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem

ETAP 1:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem
Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, olej, mleko, jajka.

Ricottę rozetrzeć z proszkiem budyniowym i cukrem. Odstawić

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach miękkie masło z cukrem i mąką. Wstawić do lodówki. Drożdże rozkruszyć w palcach do dużej miski. Wsypać cukier, wlać mleko, olej i wbijać jajka.

ETAP 2:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem
Na końcu do miski wsypać mąkę z solą i odstawić.

Na końcu do miski wsypać mąkę z solą. W takiej postaci, nie mieszając przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

ETAP 3:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem
Po 1,5 godz. wymieszać wszystkie składniki łyżką.

Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy.

ETAP 4:

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z borówką i serem
Na ciasto wyłożyć ricottę i wyłożyć borówkę amerykańską.

Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut.

Smacznego