słodkie improwizacje

słodkie improwizacje

Kucharz
[Przepisów: 4]

Beza Pavlova z owocami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Beza chrupka na zewnątrz, delikatna i miękka w środku. Idealna na każdą okazję uwielbiana przez wszystkich.

Beza Pavlova z owocami

Składniki:

Beza Pavlova z owocami

 

  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Beza Pavlova z owocami
Wykonanie: Ciepłe białka ubić na sztywną pianę, dodawać cukier po łyżce do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Na koniec dodać sok z cytryny i przesianą mąkę.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować okrąg, nieduży, 23 cm średnicy.

Wyłożyć na niego masę bezową i uformować wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 150ºC.

Piec 1,5 godziny. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Ubić schłodzoną śmietankę na sztywno , dodać przesiany puder.

Wyłożyć na bezę, udekorować owocami. Schłodzić w lodówce, nie przykrywać! przechowywać nie dłużej niż 3 dni. 

Tagi:

tort beza owoce