Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Puchatek śliwkowo - borówkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na to proste i szybkie ciasto znalazłam w internecie. Niektóre składniki w przepisie zmieniłam. W smaku bardzo dobre, w sam raz do popołudniowej kawki, czy też herbatki.

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Składniki:

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Ciasto:

  • 2 jajka wiejskie
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/4 szklanki oleju z pestek winogron
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder wg uznania

Sposób przygotowania:

Puchatek śliwkowo - borówkowy

1.

Puchatek śliwkowo - borówkowy
Wbicie całych jajek do naczynia i dosypanie cukru trzcinowego

Wbić do naczynia całe jajka oraz wsypać cukier trzcinowy, wymiksować.

2.

Puchatek śliwkowo - borówkowy
Wlanie oleju z pestek winogron do zmiksowanej masy

Do zmiksowanej masy wlać olej z pestek winogron.

3.

Puchatek śliwkowo - borówkowy
Wlanie wody do masy i kolejne miksowanie

Potem dolać wodę i dalej miksować.

4.

Puchatek śliwkowo - borówkowy
Wsypanie mąki tortowej i zmiksowanie mikserem

Wsypać mąkę tortową, za każdym razem miksować.

5.

Puchatek śliwkowo - borówkowy
Wsypanie proszku do pieczenia do zmiksowanej masy

Na końcu wsypać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować.

6.

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać ciasto. Na ciasto poukładąć wypestkowane śliwki i borówki amerykańskie.

7.

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 40 minut.

8.

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Upieczone ciasto wystudzić na kratce.

9.

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Chłodne posypać cukrem pudrem.

10.

Puchatek śliwkowo - borówkowy

Smacznego !

Tagi:

ciasto owoce