Sposób przygotowania:
Pleśniak ze śliwkamiETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia, masło pokrojone, żółtka, skórkę pomarańczową, sól i kroję całość nożem następnie zagniatam krótko rękoma.
Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.
Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia.
2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze.
Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej.
Białka temp pokojowa ubijam na sztywno z odrobiną soli.Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.
Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek. Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 18 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut grzałki góra dół.
ETAP 2:
Blaszkę o średnicy 24x24 cm wykładam papierem do pieczenia.
2/3 ciasta ścieram na tarce jarzynowej do formy wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 15 minut aż się podpiecze.
ETAP 3:
Śliwki myję, kroję na pól, pozbawiam pestek. Śliwki obtaczam w mące ziemniaczanej. Białka temp pokojowa ubijam na sztywno z odrobiną soli.
Dodaję po łyżce cukru i dalej ubijam aż piana będzie lśniąca a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet winny i łącze mikserem.
Na podpieczone wystudzone ciasto układam śliwki, wykładam na to pianę z białek.
ETAP 4:
Połowę ciasta które nam zostało mieszam z kakao.Na piane ścieram ciasto jasne i ciemne.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni na 10 minut po czym zmniejszam na 150 stopni i piekę jeszcze 40 minut grzałki góra dół.
SylaUla