Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Pavlova z owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny tort bezowy z kremem i soczystymi owocami!

Pavlova z owocami

Składniki:

Pavlova z owocami

 

  • SKŁADNIKI:
  • BEZA:
  • białka - 4 szt
  • sól - 1 szczypta
  • cukier drobny - 3/4 szkl
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • DODATKOWO:
  • śmietana 36% - 200 ml
  • mascarpone - 100 g
  • cukier puder - 2 łyżki
  • owoce : truskawki , jagody , winogrona , brzoskwinie

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z owocami
BEZA: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C Białka ( muszą byc zimne! ) ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce cukier - musi on dokładnie się roztopic w pianie. Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg - możemy to zrobic odrysowując sobie kontur od talerza. Wypełniamy do masą bezową , ciągnąc boki do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia. KREM: Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z mascarpone. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy. Dekorujemy świeżymi owocami - ja użyłam truskawek , borówek , winogron i brzoskwiń. Dodatkowo możemy opruszczyc odrobiną cukru pudru.