Sposób przygotowania:
Pavlova z owocami
BEZA: Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C Białka ( muszą byc zimne! ) ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce cukier - musi on dokładnie się roztopic w pianie. Nie przerywając ubijania dodajemy sok cytrynowy i mąkę. Miksujemy jeszcze 2 minuty. Na blasze wyłożone papierem do pieczenia rysujemy okrąg - możemy to zrobic odrysowując sobie kontur od talerza. Wypełniamy do masą bezową , ciągnąc boki do góry. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 120C i w pieczemy bezę ok.70 minut. Po upieczeniu pozostawiamy bezę w uchylonym piekarniku na ok. 2-3 godziny do wyschnięcia. KREM: Mascarpone miksujemy z cukrem na gładką kremową masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Mieszamy z mascarpone. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem wypełniamy zagłębienie bezy. Dekorujemy świeżymi owocami - ja użyłam truskawek , borówek , winogron i brzoskwiń. Dodatkowo możemy opruszczyc odrobiną cukru pudru.
edytaha