Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 325]

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Upiekłam to ciasto z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam również śliwki oraz borówki amerykańskie. Wszystkim znajomym ciasto bardzo smakowało.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

Składniki:

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

Ciasto kruche:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piana:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie galaretki malinowej

Owoce:

Posypka:

  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

1.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe
Do miski kolejno wkładać składniki na kruche ciasto

Wszystkie składniki na kruche ciasto włożyć do miski.

2.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe
Wyrobienie ciasta na jednolitą masę i schłodzenie

Wyrobić na jednolitą masę i dobrze schłodzić w lodówce.

3.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe
Ubicie piany z dodatkiem galaretki i wymieszanie ze śliwkami

Ubić pianę na sztywno z dodatkiem galaretki malinowej. Do piany dodać wypestkowane i pokrojone na ćwiartki śliwki.

4.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe
Wyłożenie ciasta na małą blaszkę, piany ze śliwkami i borówek amerykańskich

Przygotować mała blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć 2/3 schłodzonego ciasta. Na ciasto wyłożyć pianę ze śliwkami, a na wierzchu posypać borówkami amerykańskimi.

5.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe
Pokruszenie pozostałego ciasta na wierzchu

Na borówki pokruszyć resztę ciasta.

6.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 45 minut.

7.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

Wystudzić ciasto na kratce.

8.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

Chłodne posypać cukrem pudrem.

9.

Ciasto kruche orkiszowo - owocowe

Smacznego !

Tagi:

ciasto owoce