Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Beza z advokatem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Na rodzinne imprezy najczęściej robię bezy. Tym razem beza ma alkoholową nutę - do kremu dodałam advokat. Dla przełamania smaku do bezy trafiły truskawki.

Beza z advokatem i truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Beza z advokatem i truskawkami

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • 320 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego (białego)

 

  • Krem:
  • 250 mg śmietany kremówki
  • 500 mg mascarpone
  • 5 kieliszków advokata
  • 4 łyżki cukru

 

Sposób przygotowania:

Beza z advokatem i truskawkami
Jajka trzymane w temperaturze pokojowej myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi równej wielkości, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Jedna część powinna mieć wyższe brzegi. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, po czym od razu zmieniamy temperaturę na 120 st.C, pieczemy 1,5 godziny.

Robimy krem: ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, mascarpone i advokat.

Na pierwszym blacie rozsmarowujemy większą część kremu. Na kremie układamy niewielkie truskawki (w całości, tylko pozbawione szypułek). Przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu, wykładamy truskawki.
Beza z advokatem i truskawkami
Krem z bitej śmietany, mascarpone i advokata

Tagi:

truskawki beza