Sposób przygotowania:
Beza z advokatem i truskawkami
Jajka trzymane w temperaturze pokojowej myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy dwa okręgi równej wielkości, za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy bezę. Jedna część powinna mieć wyższe brzegi. Bezę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, po czym od razu zmieniamy temperaturę na 120 st.C, pieczemy 1,5 godziny.
Robimy krem: ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, mascarpone i advokat.
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy większą część kremu. Na kremie układamy niewielkie truskawki (w całości, tylko pozbawione szypułek). Przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu, wykładamy truskawki.
Robimy krem: ubijamy śmietanę, dodajemy cukier, mascarpone i advokat.
Na pierwszym blacie rozsmarowujemy większą część kremu. Na kremie układamy niewielkie truskawki (w całości, tylko pozbawione szypułek). Przykrywamy drugim blatem. Na wierzchu rozsmarowujemy resztę kremu, wykładamy truskawki.