czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Kostka z truskawką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ucierane ciasto, orzechowo-czekoladowa beza i świeże truskawki, to połączenie, które zachwyci każdego.

Kostka z truskawką

Składniki:

Kostka z truskawką

 

  • ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 17 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • masa czekoladowo – orzechowa:
  • 2/3 tabliczki czekolady
  • 10 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 białka
  • szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Kostka z truskawką
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka, mąkę i cukier waniliowy i całość zmiksować do połączenia składników.

Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 20×35 cm.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru i szczypty soli, dodać zmielone orzechy i czekoladę. Rozsmarować na cieście.

Truskawki umyć, osuszyć, obtoczyć w mące ziemniaczanej i powkładać z ciasto.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.