Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 263]

śmietankowa babka mocca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto dla smakoszy kawy, ze śmietanką, prosta babka, ubita śmietana i ziarenka kawy w czekoladzie. Polecam.

śmietankowa babka mocca

Składniki:

śmietankowa babka mocca

 

  • masło - 25 dag
  • cukier - 25 dag
  • cukier waniliowy - 1 op
  • jajka - 4 szt
  • mąka pszenna - 50 dag
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • mleko 3,2% - 1/2 szkl
  • napar z kawy - 3-4 łyżki
  • śmietana kremówka - 40 dag
  • cukier puder - 4-5 łyżek
  • kakao - 1 łyżeczka
  • tłuszcz do formy
  • bułka- tarta do formy
  • ziarenka kawy w czekoladzie

Sposób przygotowania:

śmietankowa babka mocca
Masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy.

Następnie wbijać po 1 jajku i dalej ucierać, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko, dokładnie razem wymieszać.

formę na babkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Przełożyć do niej 2/3 ciasta, pozostałe ciasto wymieszać z naparem kawy i je także przełożyć do formy.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC i piec ok 60 minut.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, część śmietany połączyć z kakao i ozdobić nią wystudzoną babkę, udekorować ziarenkami kawy w czekoladzie.

Tagi:

ciasto babka