mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Pavlova z truskawkami i frużeliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pavlova jest pyszna i gdyby nie moja dieta zjadłabym pewnie pół. Z wierzchu chrupiąca, w środku miękka czyli taka jak powinna być. Z frużeliną z truskawek która przełamuje słodycz bezy.

Pavlova z truskawkami i frużeliną

Składniki:

Pavlova z truskawkami i frużeliną

 

  • beza:
  • 6 białek wielkość M
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 350 g cukier kryształ
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli

 

  • przełożenie

 

 

  • frużelina truskawkowa

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z truskawkami i frużeliną

ETAP 1:

Pavlova z truskawkami i frużeliną
białka ubite na sztywno wyłożone na papierze

Białka zimne ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż się on rozpuści. Piana ma być gładka i błyszcząca. Na końcu dodaję mąkę, ocet i ubijam chwile jeszcze. Bezę wylewam na papier o średnicy okręgu 21 cm, na środku robię wyższy kopiec.

ETAP 2:

Pavlova z truskawkami i frużeliną
beza upieczona w środku miękka z wierzchu twarda

Papier wyłożyłam na blaszkę i wstawiłam do piekarnika temp 180 stopni na pięć minut, potem zmniejszyłam na 140 stopni i piekłam 1 godzinę i 20 minut góra dół Jak zaczyna się brązowieć beza nakrywam ją folią aluminiową
Po wyłączeniu kuchenki zostawiam ją na noc w piekarniku do wysuszenia przy uchylonych drzwiach. Beza w środku ma być miękka a na zewnątrz twarda. Beza podczas pieczenia popęka.

ETAP 3:

Pavlova z truskawkami i frużeliną
frużelina z truskawek świeżych z mąką ziemniaczaną

Truskawki kroję na kawałki, dodaję wodę i lekko podgotowuję. Dolewam rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w trzech łyżkach wody zimnej.
Chwile mieszam i wyłączam gaz. Odstawiam do przestygnięcia

ETAP 4:

Pavlova z truskawkami i frużeliną
śmietana ubita na sztywno wyłożona na bezę

Na zimnej bezie układam ubita na sztywno śmietanę kremówkę, układam truskawki
.Dekoruję miętą

Tagi:

beza bezy