Sposób przygotowania:
Pavlova z truskawkami i frużelinąETAP 1:
Białka zimne ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dalej ubijam aż się on rozpuści. Piana ma być gładka i błyszcząca. Na końcu dodaję mąkę, ocet i ubijam chwile jeszcze. Bezę wylewam na papier o średnicy okręgu 21 cm, na środku robię wyższy kopiec.
ETAP 2:
Papier wyłożyłam na blaszkę i wstawiłam do piekarnika temp 180 stopni na pięć minut, potem zmniejszyłam na 140 stopni i piekłam 1 godzinę i 20 minut góra dół Jak zaczyna się brązowieć beza nakrywam ją folią aluminiową
Po wyłączeniu kuchenki zostawiam ją na noc w piekarniku do wysuszenia przy uchylonych drzwiach. Beza w środku ma być miękka a na zewnątrz twarda. Beza podczas pieczenia popęka.
ETAP 3:
Truskawki kroję na kawałki, dodaję wodę i lekko podgotowuję. Dolewam rozmieszaną mąkę ziemniaczaną w trzech łyżkach wody zimnej.
Chwile mieszam i wyłączam gaz. Odstawiam do przestygnięcia
ETAP 4:
Na zimnej bezie układam ubita na sztywno śmietanę kremówkę, układam truskawki
.Dekoruję miętą