Sposób przygotowania:
Letni tort "Malinka"biszkopt
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.
Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Studzimy w blaszce, potem ściągamy papier i przekrawamy na dwa blaty.
Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej.
masa budyniowa
Odlewamy 0,5 szklanki wody i rozprowadzamy w niej oba budynie.
Pozostałą wodę zagotowujemy.
Do gotującej się wody wlewamy przygotowaną zawiesinę i mieszamy- gotujemy tak jak budyń przez minutę, tylko żeby mąki straciły swój surowy smak- studzimy pod folią spożywczą.
Masło ucieramy na puszysto i dodajemy stopniowo zimny budyń.
galaretka
Ostrożnie odcedzamy syrop i mocno podgrzewamy , ale nie doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny- odstawiamy do ostudzenia.
Gdy galaretka będzie się już lekko ścinać dodajemy delikatnie owoce i bardzo delikatnie mieszamy.
Owoce nam się nie rozpadną i będą pięknie wyglądać :)
składanie ciasta
Oba blaty tortu ponczujemy kawą.
Przygotowujemy tortownicę, wykładamy dno papierem do pieczenia.
Na dolny blat wykładamy połowę masy budyniowej.
Powtarzamy jeszcze raz- naponczowany blat i połowa masy- wyrównujemy, sprawdzając czy mam dokładnie pokryte nie ma żadnej dziurki, przez którą mogła by nam "uciec " galaretka.
Na górę wylewamy tężejąca już galaretkę i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego.