reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 637]

Letni tort "Malinka"

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Robiąc ostatnio przegląd spiżarki znalazłam jeszcze słoiczki z malinami, do tego budynie, kisiel i galaretki i tak powstał przepis na ten tort.

Letni tort "Malinka" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Letni tort "Malinka"

 

  • Składniki , na tortownicę 27 cm

 

  • Biszkopt
  • 6 jaj
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 opakowania kisielu malinowego ( na 0,5l)

 

  • Masa malinowa
  • 250 g masła
  • 2 budynie malinowe z cukrem
  • 0,5 wody

 

  • Galaretka

 

  • 2 galaretki malinowe
  • 800 ml syropu z malin+ maliny
  • (u mnie to było około 400 g malin )

 

  • dodatkowo
  • łyka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w
  • 0,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Letni tort "Malinka"

biszkopt

Letni tort "Malinka"
ciasto jest bardzo delikatne i lubi się kruszyć

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.

Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kisielem i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.

Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Studzimy w blaszce, potem ściągamy papier i przekrawamy na dwa blaty.

Najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej.

masa budyniowa

Letni tort "Malinka"
masa ma piękny blado różowy kolor i malinowy smak.

Odlewamy 0,5 szklanki wody i rozprowadzamy w niej oba budynie.

Pozostałą wodę zagotowujemy.

Do gotującej się wody wlewamy przygotowaną zawiesinę i mieszamy- gotujemy tak jak budyń przez minutę, tylko żeby mąki straciły swój surowy smak- studzimy pod folią spożywczą.

Masło ucieramy na puszysto i dodajemy stopniowo zimny budyń.

galaretka

Letni tort "Malinka"
galaretkę można przygotować z świeżych owoców.

Ostrożnie odcedzamy syrop i mocno podgrzewamy , ale nie doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny- odstawiamy do ostudzenia.

Gdy galaretka będzie się już lekko ścinać dodajemy delikatnie owoce i bardzo delikatnie mieszamy.

Owoce nam się nie rozpadną i będą pięknie wyglądać :)

składanie ciasta

Letni tort "Malinka"
zamiast kawy można użyć ponczu z herbaty, ale kawa lepiej się komponuje:)

Oba blaty tortu ponczujemy kawą.

Przygotowujemy tortownicę, wykładamy dno papierem do pieczenia.

Na dolny blat wykładamy połowę masy budyniowej.

Powtarzamy jeszcze raz- naponczowany blat i połowa masy- wyrównujemy, sprawdzając czy mam dokładnie pokryte nie ma żadnej dziurki, przez którą mogła by nam "uciec " galaretka.

Na górę wylewamy tężejąca już galaretkę i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

Smacznego.