Sposób przygotowania:
Ciasto z masą cytrynową i masą mascarponeciasto z masą cytrynową 1
Proszek i mąkę dokładnie ze sobą mieszamy. Żółtka ubijamy na puszysta masę, Dodajemy cukier. Dalej ubijamy.
ciasto z masą cytrynową 2
Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do masy żółtkowej.
ciasto z masą cytrynową 3
Dodajemy sypkie składniki. Ciasto umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem (24x35). Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
ciasto z masą cytrynową 4
Z cytryn ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok. 3 szklanki wody zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele cytrynowe, dolewamy do gotującej się wody. Gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę.
Mascarpone miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem.
ciasto z masą cytrynową 5
Wykładamy biszkopty. Polewamy polewą czekoladową.
Konczi