SUPERPRZEPIS

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone

Delikatnie kwaśne, nie za słodkie. Przepyszne ciasto, niekoniecznie do podania tylko na weekend. Polecam wszystkim łasuchom!

Składniki:

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone

biszkopt

  • 6 jaj
  • 1 szklanka kartoflanki
  • 1 duża łyżka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru

masa cytrynowa

  • 3 cytrynowe kisiele
  • 2 cytryny
  • 10 łyżek cukru

masa śmietanowa

masa mascarpone

  • 25 dag mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 cytryny

ponadto

  • biszkopty (ok. 30 sztuk)
  • 1/2 tabliczki czekolady deserowej
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone

ciasto z masą cytrynową 1

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone
mąkę i proszek do pieczenia bardzo dokładnie mieszamy

Proszek i mąkę dokładnie ze sobą mieszamy. Żółtka ubijamy na puszysta masę, Dodajemy cukier. Dalej ubijamy.

ciasto z masą cytrynową 2

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone
do żółtkowej masy powoli wsypujemy mąkę z proszkiem

Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do masy żółtkowej.

ciasto z masą cytrynową 3

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone
Sypkie składniki mieszamy dokładnie z resztą składników

Dodajemy sypkie składniki. Ciasto umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem (24x35). Pieczemy przez pół godziny w 180 stopniach C. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.

ciasto z masą cytrynową 4

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone
biszkopt smarujemy masą z serka mascarpone

Z cytryn ścieramy skórkę (bez białych błonek). Wyciskamy z nich sok. 3 szklanki wody zagotowujemy razem ze skórką, sokiem i cukrem. W jednej szklance rozpuszczamy kisiele cytrynowe, dolewamy do gotującej się wody. Gotujemy do czasu aż masa zgęstnieje.

Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę.

Mascarpone miksujemy z sokiem wyciśniętym z cytryny i cukrem.

ciasto z masą cytrynową 5

Ciasto z masą cytrynową i masą mascarpone
Na masę z mascarpone wykładamy biszkopty, układamy je ciasno obok siebie

Wykładamy biszkopty. Polewamy polewą czekoladową.