Sposób przygotowania:
Ciasto agrestpowo-porzeczkoweETAP 1:
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza jest szklista delikatnie połączyć ją z żółtkami, a następnie z przesiana mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie połączyć z olejem. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st około 20-25 minut.
Masa owocowa:
Owoce umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować , budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać na gotujące się owoce, mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na wystudzone ciasto i odstawić.
ETAP 2:
Masa śmietankowa:
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, a po napęcznieniu rozpuścić. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec połączyć z żelatyną i wyłożyć na zimny budyń owocowy, następnie na śmietanie ułożyć warstwę herbatników i ponownie schłodzić.
Na lukier do polania w kubku utrzeć do białości cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i wody, gładkim lukrem polać herbatniki i odstawić najlepiej na kilka godzin.
SylaUla
iziona