iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1221]

Ciasto agrestpowo-porzeczkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto powstało na bazie znanego przepisu na kostkę agrestową choć z moimi małymi zmianami, polecam bo jest pyszne i śliczne.

Ciasto agrestpowo-porzeczkowe

Składniki:

Ciasto agrestpowo-porzeczkowe

ciasto:

  • 3 jajka
  • 70 ml oleju
  • 150 gram maki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa owocowa:

  • 1/2 kg agrestu u mnie czerwony
  • 1/2 kg czarnej porzeczki
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3/4 szklanki cukru

Masa śmietankowa:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

dodatkowo:

  • herbatniki

Sposób przygotowania:

Ciasto agrestpowo-porzeczkowe

ETAP 1:

Ciasto agrestpowo-porzeczkowe
Goracy budyń owocowy wylać na upieczone ciasto.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier, kiedy beza jest szklista delikatnie połączyć ją z żółtkami, a następnie z przesiana mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec delikatnie połączyć z olejem. Ciasto przełożyć do blaszki ( 33 cm na 22 cm)wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st około 20-25 minut.

Masa owocowa:

Owoce umyć i oczyścić, przełożyć do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i zagotować , budynie wymieszać w 1/2 szklanki wody i wlać na gotujące się owoce, mieszając zagotować. Gorący budyń wylać na wystudzone ciasto i odstawić.

ETAP 2:

Ciasto agrestpowo-porzeczkowe
Lukier nusi być gładki i lśniacy bez grudek.

Masa śmietankowa:

Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody, a po napęcznieniu rozpuścić. Schłodzona śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec połączyć z żelatyną i wyłożyć na zimny budyń owocowy, następnie na śmietanie ułożyć warstwę herbatników i ponownie schłodzić.

Na lukier do polania w kubku utrzeć do białości cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i wody, gładkim lukrem polać herbatniki i odstawić najlepiej na kilka godzin.