Sposób przygotowania:
Tarta z morelami i kremem migdałowym frangipanePrzygotowanie kruchego ciasta
Przygotowanie tarty rozpoczynamy od wyrobienie kruchego ciasta. Ciasto możemy przygotować w mikserze miksując mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.
Okrągłą formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką.
Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wylepiamy nim formę razem z bokami. Ciasto nakłuwamy widelcem a nadmiar ciasta odcinamy.
Ciasto schładzamy ok. 30 minut, po czym podpiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu migdałowego
Miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy jaja oraz mąkę migdałową.
Przygotowanie tarty
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Przygotowany krem migdałowy wykładamy na podpieczone kruche ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki moreli. Tartę pieczemy ok. 30 minut.
Dekoracja tarty
Konfiturę morelową podgrzewamy z 1-2 łyżkami wody. Upieczoną, jeszcze ciepłą tartę, smarujemy konfiturą i dekorujemy migdałami w płatkach.