ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Beza z truskawkami, śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Beza jest u nas zawsze gdy nazbieram dużą szklankę białek, najlepiej nam smakuje z bitą śmietaną i truskawkami.

Beza z truskawkami, śmietaną Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Beza z truskawkami, śmietaną

 

 

 

  • truskawki 50 dag,
  • kisiel 1 łyżka,
  • woda 1/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Beza z truskawkami, śmietaną

ETAP 1:

Beza z truskawkami, śmietaną
Beza nie lubi za dużej temperatury, wierzch się przypiecze a środek surowy.

Zimne białka ubijać na dużych obrotach, gdy zaczną gęstnieć w trakcie ubijania porcjami dosypywać puder cukier, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, piana powinna być ubita jak do krojenia.

Forma silikonowa 25x25 cm, pianę rozsmarować w formie, piekarnik nagrzany na 180C i po nagrzaniu się do tej temperatury zmniejszyć na 110C, piec bezę około 75 minut, po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia.

ETAP 2:

Beza z truskawkami, śmietaną
Truskawki w glazurze z kisielu lepiej na bezie się trzymają.

Umyte truskawki pokroić na plasterki do garnuszka, wlać wodę wymieszaną z kisielem i delikatnie mieszać cały czas do zagotowania i zagęszczenia się kisielu, dobrze wystudzić.

ETAP 3:

Beza z truskawkami, śmietaną
smietam musi być zimna śmietan fix dłużej trzyma śmietanę na bezie.

Zimną mocno śmietanę wlać do pojemnika wysokiego, wsypać cukier, śmietan fix i ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach .

ETAP 4:

Beza z truskawkami, śmietaną

Bezę wyjąć z formy na płaski talerz, z wierzchu ostrym nożem ściąć nierówności bezy, będą do posypania .

Połowę bitej śmietany rozsmarować na bezie i wyłożyć zimne truskawki.

ETAP 5:

Beza z truskawkami, śmietaną

Na truskawki wyłożyć resztę bitej śmietany posypać pokruszoną, odkrojoną bezą, schować do lodówki.