Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 348]

Risotto z kurkami i świeżą kolendrą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Typowo jesienne smaki w minimalistycznej wersji. Delikatne i kremowe risotto z aromatycznymi kurkami oraz z akcentem świeżej kolendry.

Risotto z kurkami i świeżą kolendrą

Składniki:

Risotto z kurkami i świeżą kolendrą

 

  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • ok. 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
  • kawałek sera np. parmezanu

Sposób przygotowania:

Risotto z kurkami i świeżą kolendrą
Cebulę drobno pokroić. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na rozgrzane 2 łyżki masła wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć przez 3 minuty (kurki puszczą wodę).

Następnie dodać ryż i jeszcze chwilę smaży . Wlać wino, a kiedy ryż je wchłonie wlewać porcjami bulion. Mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całego płynu. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu.

Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną świeżą kolendrę.

Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.

Tagi:

danie risotto