Sposób przygotowania:
Risotto z kurkami i świeżą kolendrą
Cebulę drobno pokroić. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na rozgrzane 2 łyżki masła wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić. Dodać kurki i smażyć przez 3 minuty (kurki puszczą wodę).
Następnie dodać ryż i jeszcze chwilę smaży . Wlać wino, a kiedy ryż je wchłonie wlewać porcjami bulion. Mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całego płynu. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu.
Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną świeżą kolendrę.
Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
Następnie dodać ryż i jeszcze chwilę smaży . Wlać wino, a kiedy ryż je wchłonie wlewać porcjami bulion. Mieszać delikatnie aż do wchłonięcia całego płynu. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu.
Ryż powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec dodać pozostałą łyżkę masła, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać pokrojoną świeżą kolendrę.
Rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem.
zbysiowa
Hrabina w kuchni