Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 429]

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne, mięciutkie babeczki kukurydziane z dodatkiem dżemu brzoskwiniowego i polewą z białej czekolady.

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą

Przygotowanie składników

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą
Mokre i suche składniki w dwóch osobnych miskach

Mokre i suche składniki dokładnie połączyć w dwóch osobnych miskach. Mokre wlać do suchych i wymieszać całość na gładką masę bez grudek.

Przygotowanie babeczek:

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą
Babeczki kukurydziane przed upieczeniem

Formę do babeczek wyłożyć 12 papilotkami. Na dnie każdej wyłożyć 2 łyżeczki ciasta. Następnie po łyżeczce dżemu. Przykryć pozostałym ciastem i piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Kończenie babeczek:

Bezglutenowe babeczki z dżemem i białą czekoladą
Babeczki polane roztopioną białą czekoladą

Wystudzone babeczki polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą i poczekać aż zastygnie. Życzę smacznego!