kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1356]

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką są szybkie w przygotowaniu. Polecam na deser lub podwieczorek.

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką

 

  • 300 g jabłek
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 5 - 6 łyżek mąki kokosowej
  • forma żaroodporna
  • masło
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką
Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do miski i dodajemy ksylitol, cukier waniliowy, cynamon i mieszamy. Odstawiamy.

Formę żaroodporną smarujemy masłem. Do miski wkładamy olej kokosowy, mąkę kokosową, ksylitol i robimy kruszonkę.

Jabłka przekładamy do formy żaroodpornej i wyrównujemy, posypujemy kruszonką i lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z ksylitolu.
Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką
Do pokrojonych jabłek dodajemy cynamon i ksylitol.
Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką
Masłem smarujemy formę do zapiekania jabłek.
Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką
Do miski wkładamy wszystkie składniki i robimy kruszonkę.
Jabłka zapiekane pod kokosową kruszonką
Do formy wkładamy przygotowane iabłka i kruszonkę.