zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasteczka cudaczki

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

ciasteczka cudaczki bo z resztek jakie znalazłam w szafkach

Ciasteczka cudaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka cudaczki

 

  • 30 g migdałów ( użyłam ze skórką i bez )
  • 50 g suszonych daktyli
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej ( suszonej drobno krojonej )
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany ( 12% )
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka cudaczki
Do miski robota wsypać płatki kukurydziane, migdały czekoladę i daktyle. Chwilę miksować potem dodać jajka, śmietanę, skórkę pomarańczową i masło i zmiksować aż składniki się połączą. Potem wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i chwilę miksować. Ciasto wyłożyć na stolnicę lub blat i jeszcze trochę wyrobić ciasto. Na talerz wysypać cukier puder. Z ciasta odrywać kawałki większe od orzecha włoskiego, formować kulki i obtaczać je w cukrze pudrze. Obtoczone układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Za pomocą np. szklanki spłaszczyć ciasteczka. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20-25 minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.
Ciasteczka cudaczki
zmiksowac pierwszą część składników a potem dodać drugą
Ciasteczka cudaczki
ciasto po wyrobieniu w maszynie dodatkowo wyrobić ręcznie i formować kulki
Ciasteczka cudaczki
kulki obtoczone w cukrze pudrze układać na blasze
Ciasteczka cudaczki
spłaszczone ciastka piec w piekarniku przez 20 minut