slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Bezglutenowe jaglane rafaello

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wszyscy wiemy jak zdrowa jest kasza jaglana. Dlatego postanowiłam wykorzystać ją do zrobienia pysznego i zdrowego deseru.

Bezglutenowe jaglane rafaello

Składniki:

Bezglutenowe jaglane rafaello

 

  • 1 szkl suchej kaszy jaglanej
  • 2,5 szkl wody lub mleka
  • 1 puszka mleczka kokosowego z puszki (tylko biała część)
  • 3-4 łyżki ksylitolu
  • 5 łyżek wiórek kokosowych+1 łyżka do posypania

Sposób przygotowania:

Bezglutenowe jaglane rafaello
Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko i przelewamy gorącą wodą aby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy wodę lub mleko, zagotowujemy i wsypujemy kaszę jaglaną. Mieszamy, zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 15 minut.

Do gotującej się kaszy dodajemy mleczko kokosowe, ksylitol i 5 łyżek wiórków kokosowych. Mieszamy i gotujemy razem przez chwilę.

Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładką masę. Przekładamy do foremki ( najlepiej aluminiowej), posypujemy wiórkami i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego.

Zamiast ksylitolu można dodać inny słodzik lub cukier.