Sposób przygotowania:
Ciasto ,, Rafaello ''Wykonanie biszkoptów:
Biszkopty:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
Biszkopt z białek:
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy olej i chwilę ubijamy. Na konie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
Wykonanie kremu:
Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.
Przekładanie ciasta:
Jeden biszkopt smarujemy kremem, układamy warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), smarujemy kremem i znów układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy biszkopt z białek. Biszkopt z białek smarujemy kremem i układamy warstwę herbatników, smarujemy kremem i kładziemy drugi biszkopt. Biszkopt smarujemy krem i układamy warstwę herbatników. Herbatniki smarujemy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
Podanie:
Gdy ciasto stężeje kroimy je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.
Warstwy od dołu:
1. Biszkopt.
2. Krem.
3. Herbatniki.
4. Krem.
5. Herbatniki.
6. Krem.
7. Biszkopt z białek.
8. Krem.
9. Herbatniki.
10. Krem.
11. Biszkopt.
12. Krem.
13. Herbatniki.
14. Krem.
15. Wiórki kokosowe.