karagaw

karagaw

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Kokosowe ciasto Rafaello ze szpinaku i ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to ciasto inspirowane cukierkami produkowanymi przez włoską firmę Ferrero, otóż to ciasto ze szpinakiem i ciecierzycą smakuje właśnie jak znane każdemu Rafaello. Dzięki szpinakowi ciasto jest długo świeże i ma piękny kolor!

Kokosowe ciasto Rafaello ze szpinaku i ciecierzycy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kokosowe ciasto Rafaello ze szpinaku i ciecierzycy

 

  • Składniki na ciasto:
  • 100g mrożonego szpinaku Hortex
  • 400g ciecierzycy konserwowej (ok 240g po odsączeniu)
  • 150g wiórków kokosowych
  • 75g cukru trzcinowego
  • 20g syropu z agawy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 mniejsze jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 10g oleju roślinnego (lub rozpuszczonego tłuszczu kokosowego)
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny.
  • Do dekoracji:
  • ulubiona gorzka czekolada (ja zużyłam około połowę tabliczki)
  • kilka łyżek wiórków do posypania

 

Sposób przygotowania:

Kokosowe ciasto Rafaello ze szpinaku i ciecierzycy
Szpinak rozmrozić, następnie wszystkie składniki na ciasto poza wiórkami i białkami z jajek zmiksować za pomocą blendera/malaksera. Do powstałej masy dodać wiórki i wymieszać łyżką. Następnie białka ubić na sztywną pianę i łyżka po łyżce delikatnie dodawać do ciasta by nadać objętości. Ciasto wylać do wyłożonej papierem tortownicy 25cm i piec w temperaturze 175-180C przez około 35-40 minut lub do suchego patyczka. Przestudzone ciasto oblać stopioną czekoladą i posypać wiórkami. Pozostaje się delektować przepysznym i wilgotnym Rafaello!. Ci, którym było dane go spróbować, byli zachwyceni! To ciasto idealne na przyjęcia. Zaskakuje kolorem i smakiem- goście długo o nim nie zapomną!
Kokosowe ciasto Rafaello ze szpinaku i ciecierzycy