Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 406]

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny sposób na podanie siedzunia sosnowego- bardzo smacznego grzyba, który idealnie pasuje do sosów, czy zup.

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym

Składniki:

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym

 

  • 1 duży siedzuń sosnowy (dokładnie oczyszczony)
  • 1 duża cebula
  • 3 duże pomidory (u mnie malinowe)
  • 50 g serka kremowego o smaku jalapenio
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 150 g ugotowanego makaronu ryżowego

Sposób przygotowania:

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym

Podsmażanie grzybów i cebulki

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym
Siedzuń w trakcie smażenia z cebulką na patelni

Siedzunia obgotować 2 minuty we wrzątku, przelać zimną wodą, odsączyć, pokroić na kawałki. Na patelni roztopić masło, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić, dodać siedzunia i chwilę przesmażyć.

Smażenie składników:

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym
Pomidory w trakcie smażenia z siedzuniem i cebulką na patelni

Dodać sparzone i obrane wcześniej ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory, przesmażyć.

Kończenie dania:

Siedzuń sosnowy w sosie śmietanowo-pomidorowym
Siedzuń z makaronem i pomidorami w trakcie smażenia

Dodać serek, wymieszać. Wlać śmietanę, zagotować, dodać przyprawy, wymieszać dokładnie, wrzucić ugotowany makaron i smażyć 3 minuty często mieszając. Smacznego!