WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kluski leniwe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluski leniwe tym razem w innej wersji, z dodatkiem białej mąki orkiszowej. Idealne do sosu, jak i podsmażane.

Kluski leniwe

Składniki:

Kluski leniwe

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe

Składniki

Kluski leniwe
Ser drobno mielimy i łączymy z innymi składnikami.

Ser mielimy, dodajemy mąki, jajka i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto.

Ciasto

Kluski leniwe
Formujemy z ciasta dość cienkie wałeczki.

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i na podsypanej mąką stolnicy formujemy dość cienkie wałeczki.

Kluski

Kluski leniwe
Wałeczki ciasta kroimy na małe kawałki.

Ostrym nożem kroimy wałeczki na dość małe kawałki, w zależności od upodobań.

Gotowanie

Kluski leniwe
Kluski gotujemy ok 1 min w osolonej wodzie.

Na gotującą się, lekko osoloną wodę wrzucamy porcjami kluseczki i gotujemy ok 1-2 minuty od wypłynięcia.