Sposób przygotowania:
Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pestonaleśniki
Mięsa gotujemy w osobnych sagankach do miękkości, mielimy, przesmażamy na patelni z przyprawami i odrobiną rosołu z łopatki.
Jajko lekko roztrzepujemy z solą, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Na rozgrzanej suchej patelni smażymy średniej grubości naleśniki.
Ja dodałam natkę pietruszki ale nie jest to konieczne.
Potem na naleśniki nakładamy farsz mięsny i zwijamy.
Napełnianie blaszki
Tortownicę 15-16 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą lub mąką.
6 naleśników dość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od środka lub boków tortownicy.
Pesto i pieczenie
Natkę pietruszki drobno tniemy, czosnek lekko siekamy i blendujemy razem z pestkami słonecznika i 10 ml oliwy. Blendując powoli dolewamy resztę oliwy.
Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko lekko roztrzepujemy, mieszamy z łyżką śmietany, dodajemy do zblendowanej pietruszki, dokładnie mieszamy. Po łyżce dodajemy resztę śmietany.
Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
Do lekkiego przyrumienienia wierzchu.
halina