CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Od dawna marzyło mi się zrobić ciasto naleśnikowe. I wreszcie jest, zrolowane naleśniki z nadzieniem mięsnym, zapiekane w pietruszkowym pesto.

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

Składniki:

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

naleśniki

nadzienie mięsne

  • ok. 190 g zmielonego ugotowanego mięsa (u mnie : pól na pół łopatka i płucka )
  • tymianek, sól, pieprz, zmielone ziele angielskie, odrobina rosołu

pietruszkowe pesto

  • 25 g natki pietruszki ( 1 pęczek )
  • 4-4 ,1/2 ząbki czosnku ( 21 g )
  • 20 g pestek słonecznika
  • 25 ml oliwy
  • sół, pieprz
  • 1 jajko
  • 200 g śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto

naleśniki

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto
Na naleśniki nakładamy farsz z obu rodzajów mięs

Mięsa gotujemy w osobnych sagankach do miękkości, mielimy, przesmażamy na patelni z przyprawami i odrobiną rosołu z łopatki.

Jajko lekko roztrzepujemy z solą, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Na rozgrzanej suchej patelni smażymy średniej grubości naleśniki.

Ja dodałam natkę pietruszki ale nie jest to konieczne.

Potem na naleśniki nakładamy farsz mięsny i zwijamy.

Napełnianie blaszki

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto
Zwinięte naleśniki rolujemy w małej tortownicy

Tortownicę 15-16 cm smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą lub mąką.

6 naleśników dość ciasno zwijamy w rulon, zaczynając od środka lub boków tortownicy.

Pesto i pieczenie

Naleśniki zapiekane w pietruszkowym sosie pesto
Przygotowanym sosem pesto, polewamy naleśniki

Natkę pietruszki drobno tniemy, czosnek lekko siekamy i blendujemy razem z pestkami słonecznika i 10 ml oliwy. Blendując powoli dolewamy resztę oliwy.

Doprawiamy solą i pieprzem. Jajko lekko roztrzepujemy, mieszamy z łyżką śmietany, dodajemy do zblendowanej pietruszki, dokładnie mieszamy. Po łyżce dodajemy resztę śmietany.

Tak przygotowanym sosem polewamy naleśniki. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut.
Do lekkiego przyrumienienia wierzchu.