szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Kluski leniwe z suszoną miętą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Postanowiłam urozmaicić tradycyjne kluski leniwe dodając suszoną miętę i muszę przyznać że pomysł był trafiony. Świetnie się komponują z owocami.

Kluski leniwe z suszoną miętą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kluski leniwe z suszoną miętą

 

 

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe z suszoną miętą
Ser biały dokładnie rozgniatam, bądź miksuję. Dodaję do niego żółtko jajka i mieszam dokładnie. Do białka dodaję szczyptę soli i miksuję na sztywną pianę. Do sera dodaję mąkę i suszoną miętę i mieszam dokładnie. Na koniec dodaję pianę z białka i mieszam do połączenia składników a następnie wyrabiam ciasto. Formuję z niego wałeczek i kroję na małe kawałki. Wrzucam do gotującej się osolonej lekko wody i gotuję do wypłynięcia na wierzch. Następnie wyciągam łyżką cedzakową.
Kluski leniwe z suszoną miętą
Etap 1 Białko osobno ubijam na sztywną pianę
Kluski leniwe z suszoną miętą
Etap 2 Mieszam składniki a następnie wyrabiam ciasto
Kluski leniwe z suszoną miętą
Etap 3 Formuje wałeczek i kroję na kawałki
Kluski leniwe z suszoną miętą
Etap 4 Gotuję w osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na wierzch