najsmaczniejsze.pl

najsmaczniejsze.pl

Szef Kuchni
[Przepisów: 52]

Kluski leniwe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kluski leniwe podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem i cukrem waniliowym lub z bułką tartą uprażoną na maśle.

Kluski leniwe

Składniki:

Kluski leniwe

 

  • 250 g mąki krupczatki
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe
Twaróg przetrzeć przepuścić przez maszynkę lub sitko. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Jeżeli masa będzie się kleić, dodać troszkę mąki.
Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, nożem odkrajać kawałki (lekko na ukos). W dużym garnku zagotować posoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek, gotować chwilę po wypłynięcia klusek.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową lub przelać na sitko tak aby woda odciekła.