Sposób przygotowania:
Kluski leniwe
Twaróg przetrzeć przepuścić przez maszynkę lub sitko. Dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Jeżeli masa będzie się kleić, dodać troszkę mąki.
Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, nożem odkrajać kawałki (lekko na ukos). W dużym garnku zagotować posoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek, gotować chwilę po wypłynięcia klusek.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową lub przelać na sitko tak aby woda odciekła.
Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć, nożem odkrajać kawałki (lekko na ukos). W dużym garnku zagotować posoloną wodę, kluski wrzucać na wrzątek, gotować chwilę po wypłynięcia klusek.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową lub przelać na sitko tak aby woda odciekła.