katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne kluski leniwie ze śmietaną, cukrem i cynamonem.

Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem

 

  • 250g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • ok. 8g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki śmietany
  • cynamon do smaku,
  • cukier do smaku,

Sposób przygotowania:

Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem
Twaróg zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem. Białko ubić na sztywno. Do twarogu dodać żółtko, mąkę, cukier waniliowy i ubitą pianę z białka Im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej, więc ciasto może się lepić. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę. Podzielić na równe części uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Nożem odkrajać kawałki. Kluski leniwe wrzucać partiami do wrzącej wody, wyciagnąć natychmiast po wypływnięciu na wierzch. Polać śmietaną, posypać cukrem i cynamonem, Smacznego.
Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem
Twaróg zmielić lub rozgnieść dokładnie widelcem.
Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem
Uformować wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na kawałki.
Kluski leniwe ze śmietaną i cynamonem
Kluski leniwie ugotowane, jeszcze przed podaniem.