Sposób przygotowania:
Bezglutenowe migdałowe ciasteczka z jagodami gojiPrażenie mąki z ciecierzycy
Na suchej patelni prażymy mąkę z ciecierzycy, mieszając od czasu do czasu, ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Mąkę odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta na ciasteczka
Blendujemy migdały i jagody goji na proszek. 1/4 jagód zostawiamy do dekoracji ciasteczek. W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, zblendowane jagody goji, migdały, olej i cukier. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, stopniowo dodając wodę.
Przygotowanie ciasteczek
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawamy foremkami dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasteczek układamy 1-2 jagody goji.
Pieczenie ciasteczek
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut.