SUPERPRZEPIS

Migdałowe kwiatuszki

  • 13
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Migdałowe kwiatuszki

Nie tylko dzieci na pewno będą zachwycone takimi efektownymi ciasteczkami, a są pyszne i proste do zrobienia - polecam!

Składniki:

Migdałowe kwiatuszki

 

  • 150g zimnego masła,
  • 75g cukru pudru,
  • 225 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel aromaty migdałowego,
  • 2 opakowania płatków migdałowych,
  • 2 puszki brzoskwiń,
  • kilkanaście pistacji,
  • 4-6 łyżki dżemu ananasowego

Sposób przygotowania:

Migdałowe kwiatuszki
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko, aromat migdałowy, chwilę siekamy i zagniatamy rękoma ciasto, formujemy kulę i zawijamy ją w folię. Ciasto zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę, Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką koła (foremka powinna mieć średnice troszkę mniejszą niż szklanka).

Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut, do zarumienienia. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni, na małym ogniu, aż się ładnie zarumienią. Kupując płatki migdałowe zwróćmy uwagę czy nie są połamane. Wówczas trzeba będzie kupić większą ilość. Specjalną łyżką do owoców wycinamy z brzoskwiń kulki. Pistacje drobno siekamy. Do rondelka dodajemy dżem i podgrzewamy go.

Każde ciastko smarujemy cienko gorącem dżemem. Układamy na środku kulkę z brzoskwini, naokoło układamy prażone płatki migdałów. Ciastko posypujemy pistacjami. Dżem najlepiej podgrzewać stopniowo, tzn. po 1-2 łyżki, żeby nie ostygł. Zamiast pistacji można użyć wiórek kokosowych lub siekanych orzechów. Środek z brzoskwini można zastąpić masą makową. Smacznego ;)